ДЕРЖАВА НАЙБІЛЬШЕ ДОТУЄ ДОРОГИ ТА ВУГІЛЬНУ ПРОМИСЛОВІСТЬ

У 2011 році в Україні прямі бюджетні видатки на економічну діяльність склали 44 мільярди 771,5 мільйона гривень. Найбільші суми були спрямовані на підтримку дорожнього господарства, вугільної галузі, сільського господарства (включаючи мисливство, лісове та рибне господарство), а також на багатоцільові проекти розвитку. Водночас, фактично найменше фінансувалися дослідження та розробки в галузях економіки. Такі висновки можна зробити за результатами аналізу звіту Кабінету Міністрів України про виконання Державного бюджету України за 2011 рік, поданого до Верховної Ради України.

 

Якщо проаналізувати динаміку фінансування галузей, то починаючи з 2008 року частка прямих видатків бюджету на сільське господарство скоротилася з 25% до 17%. Одночасно зросли частки видатків на вугільну галузь – з 19% до 23%, дорожнє господарство – з 22% до 31%. Видатки на дослідження і розробки в різних галузях економіки залишаються на рівні 3%.

Загалом, державна підтримка економічної діяльності у вигляді прямих видатків з державного бюджету та бюджетні втрати від надання податкових пільг у 2011 році становили майже 8% ВВП України.

Разом з тим, незалежні оцінки якості підтримки економічної діяльності є невисокими. У рейтингах конкурентоспроможності Всесвітнього економічного форуму показники України стосовно державних фінансів послідовно погіршуються упродовж останніх трьох років.

В таблиці нижче показана динаміка змін позицій України у рейтингу конкурентоспроможності Всесвітнього економічного форуму (1) з огляду на ефективність витрачання бюджетів та (2) з огляду на економічні втрати внаслідок корупції. Рейтинг враховує інформацію по 130-140 країнам світу.

Контакти щодо реалізації проекту: Денис Черніков, старший експерт Лабораторії законодавчих ініціатив (Chernikov [at] laboratory.kiev.ua).Проект “Поширення європейських принципів у сфері державної допомоги та державних закупівель” здійснюється за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду “Відродження”.

Дивіться також:

Як фінансуються санаторії парламенту та державного управління справами.

Скільки втрачає держава через податкові пільги.

Залишити відповідь