АНАЛІЗ ЗАКОНІВ УКРАЇНИ, ПРИЙНЯТИХ ВЕРХОВНОЮ РАДОЮ УКРАЇНИ ШОСТОГО СКЛИКАННЯ ПРОТЯГОМ ЖОВТНЯ 2011 РОКУ

Експерти Лабораторії законодавчих ініціатив проаналізували законодавчі підсумки роботи Верховної Ради України у жовтні 2011 року. Протягом цього періоду було прийнято 15 законів.Найбільше прийнятих законів спрямовано на удосконалення економічної та галузевої політики (по 5 законів); 3 закони прийнято у сфері правової політики, а також 2 закони стосуються політки у сфері національної безпеки та оборони.

Протягом вересня вирішилася доля двох законопроектів, ухвалених парламентом протягом минулої сесії. Так, з пропозиціями Президента України були прийняті в цілому закони:
• «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо упорядкування функцій органів державного нагляду в електроенергетиці) з пропозиціями Президента України від 10.06.2011
• «Про внесення змін до Закону України “Про цінні папери та фондовий ринок” щодо фінансового моніторингу діяльності професійних учасників фондового ринку» з пропозиціями Президента України вiд 20.05.2011

Найпродуктивнішим суб’єктом законодавчої ініціативи виступив Кабінет Міністрів України, який ініціював 8 законопроектів. З них 3 стосуються галузевої політики, по 2 – правової та економічної політики, а також один – політики у сфері національної безпеки та оборони.

Народні депутати ініціювали 7 прийнятих в цілому законопроектів. Було ухвалено 2 економічних закони і по одному закону у сфері національної безпеки та оборони і правової політики, самостійно ініційовані депутатами від фракції Партії регіонів. З ініціативи міжфракційних груп було ухвалено 2 галузевих і один економічний закони.

За жовтень жоден законопроект не здобув підтримки всіх парламентських фракцій (востаннє консенсус фракцій мав місце ще в січні 2011 року).  Фракція «Наша Україна – Народна Самооборона» не підтримала жоден з 15-ти ухвалених в цілому законопроектів. Фракція «БЮТ – «Батьківщина» вперше за кілька останніх місяців підтримала принаймні один законопроект: «Про внесення змін до статті 17-1 Закону України “Про електроенергетику” щодо вдосконалення тарифоутворення на електроенергію, яка виробляється з біогазу» (ініційований міжфракційною групою ПР-НУНС). Крім того, фракція КПУ не підтримала законопроект «Про затвердження ставок вивізного (експортного) мита на окремі види сільськогосподарських культур» (ініційований між фракційною групою ПР-НП).

За більш детальною інформацією щодо парламентського моніторингу Лабораторії законодавчих ініціатив звертайтеся за телефоном (+38044) 5313768 або електронною поштою (адреса –z.oleksandr@laboratory.kiev.ua).  Контактна особа – Олександр Заславський.

Дані парламентського моніторингу за попередній період.

Законодавчі підсумки роботи Верховної Ради України у жовтні 2011 року (таблиця).

Залишити відповідь