АНАЛІЗ ЗАКОНІВ УКРАЇНИ, ПРИЙНЯТИХ ВЕРХОВНОЮ РАДОЮ УКРАЇНИ ШОСТОГО СКЛИКАННЯ ПРОТЯГОМ КВІТНЯ 2011 РОКУ

Експерти Лабораторії законодавчих ініціатив проаналізували законодавчі підсумки роботи Верховної Ради України у квітні 2011 року. Протягом цього періоду було прийнято 42 закони, що майже удвічі більше, ніж протягом попереднього місяця. З 42-х ухвалених у квітні законів 12 вже набули чинності. Крім того, набрали чинності ще 20 законів, ухвалених парламентом протягом березня.Найбільше прийнятих законів стосуються економічної політики (18 законів); 9 – прийняті у сфері галузевої політики; 7 – спрямовані на удосконалення правової політики; 4 – стосуються соціальної політики, а також по два закони було ухвалено у сферах політики культури та освіти і державного будівництва.

Найпродуктивнішим суб’єктом законодавчої ініціативи виступив Кабінет Міністрів України – за місяць було підтримано 23 урядових законопроекти. З них 12 законів стосуються економічної політки, 4 закони – галузевої, 3 – правової, 2 – соціальної, а також по одному закону – політики у сфері державного будівництва й культури та освіти.

У квітні Верховна Рада України ухвалила також 18 законопроектів, ініційованих народними депутатами. Було ухвалено 4 економічних, 2 галузевих закони, а також один закон у сфері державного будівництва, самостійно ініційовані депутатами від фракції Партія регіонів. Також був прийнятий в цілому один соціальний закон, ініційований представником фракції БЮТ –  Батьківщина, один економічний, ініційований членами фракції НУНС, один правовий законопроект, ініційований представниками фракції Реформи заради майбутнього і один економічний, ініційований позафракційним депутатом Пилипенком В.П. З ініціативи міжфракційних груп було ухвалено 3 галузевих, 2 правоих закони, а також по одному закону у сфері економічної політики і політики культури і освіти.

Також Верховна Рада ухвалили у квітні один президентський закон: «Про засади запобігання і протидії корупції в Україні».

За квітень жоден законопроект не здобув підтримку всіх парламентських фракцій.  Як і попереднього місяця, фракції «БЮТ – «Батьківщина» та «Наша Україна – Народна Самооборона» не підтримали жодного з 42-х законопроектів, прийнятих Верховною Радою протягом місяця. Фракція КПУ також не підтримала 5 прийнятих в цілому законопроектів: «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо орендних відносин», «Про внесення змін до Закону України “Про нотаріат” (щодо вимог на заняття нотаріальною діяльністю)» (ініційовані Кабінетом Міністрів), а також закони «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи та фізичної особи-підприємця» (ініційований міжфракційною групою БЮТ-НУНС) та «Про волонтерський рух» (ініційований міжфракційною групою БЮТ-НУНС-Партія регіонів).

За більш детальною інформацією щодо парламентського моніторингу звертайтеся за телефоном (+38044) 5313768 або електронною поштою (адреса –z.oleksandr@laboratory.kiev.ua). Контактна особа – Олександр Заславський.

АНАЛІЗ ЗАКОНІВ УКРАЇНИ, ПРИЙНЯТИХ ВЕРХОВНОЮ РАДОЮ УКРАЇНИ  ШОСТОГО СКЛИКАННЯ ПРОТЯГОМ КВІТНЯ 2011 РОКУ (таблиця).

Залишити відповідь