Міжнародна конференція «Європейські парламентські традиції та українські реалії» (м. Київ) [Ukr/Eng]

3-4 березня 2010 року за ініціативи Лабораторії законодавчих ініціатив (Україна) та Вестмінстерської фундації за демократію (Великобританія) відбулась міжнародна конференція «ЄВРОПЕЙСЬКІ ПАРЛАМЕНТСЬКІ ТРАДИЦІЇ ТА УКРАЇНСЬКІ РЕАЛІЇ», приурочена двадцятиріччю парламенту України. Учасники конференції – народні депутати, провідні експерти з питань парламентаризму з України, Великобританії, Польщі та Грузії, представники апарату Верховної Ради, інших органів влади, дипломатичних представництв, громадських організацій та ЗМІ – обговорили головні проблемні моменти у функціонуванні українського парламенту та спробували дійти згоди щодо методів їх усунення.

На основі багаторічних досліджень у сфері порівняльного парламентаризму, серії експертних консультацій у Києві та 10 регіонах України, результатів експертного опитування та вивчення громадської думки стосовно функціонування українського парламенту, Лабораторія законодавчих ініціатив підготувала зведені рекомендації щодо напрямів і шляхів проведення парламентської реформи в Україні. Тож метою міжнародної конференції стала презентація та обговорення напрацьованих пропозицій щодо підвищення ефективності Верховної Ради України, а також збір оцінок і коментарів провідних вітчизняних і закордонних експертів, які будуть враховані у фінальному документі «Біла книга» українського парламентаризму, що окреслить детальну стратегію проведення реформи українського законодавчого органу. Захід включав презентацію рекомендацій, а також три тематичні дискусії: «Представницька роль парламенту», «Законодавчий процес» і «Контрольна функція парламенту».

На відкритті конференції Голова Ради Лабораторії законодавчих ініціатив Ігор Когут зазначив, що «Біла книга» – документ, відкритий до обговорення, який має на меті, перш за все, створити політичний та громадський консенсус щодо найбільш важливих та актуальних реформ, які б допомогли удосконалити роботу Верховної Ради України. Реалізація стратегії парламентської реформи можлива двома способами: через створення відповідної робочої групи у самому парламенті, до роботи якої були б залучені незалежні експерти та представники громадських організацій; або ж через проведення широкої громадської кампанії, яка б звернула увагу всіх верств українського суспільства на конкретні заходи з реформування законодавчого органу й створила б відповідний суспільний тиск на політиків.

Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко в свою чергу відзначив, що проблемою номер один для українського парламенту стала потреба у реформуванні виборчої системи. «Щоденно парламент має знаходитися під пресом необхідності внесення змін до виборчого законодавства, які б дозволили підвищити рівень професіоналізму та відповідальності Верховної Ради, побороти політичну корупцію».

Голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал на конференції висловився про ключову роль парламенту в процесі  розбудови демократичної політичної системи. «Покращення української системи влади має починатися з удосконалення Верховної Ради, адже парламент – це серце ефективного державного механізму», – відзначив Володимир Шаповал. Також він висловив занепокоєння з приводу того, що парламент все більше сприймається лише як майданчик для політичної боротьби, а не як державний орган з певними функціями (перш за все – законодавчими).

Рубен-Ерік Діаз-Плаха, експерт з демократичного врядування Відділу демократичного управління та громадської участі у публічних справах Департаменту демократизації Офісу демократичних інституцій і прав людини (ОДІПЛ) ОБСЄ, в своєму виступі сфокусував увагу на 2 можливі підходи до представницького характеру парламенту. Перший – класичний – розглядає представництво як мандат, який отримали депутати від громадян. В межах цього бачення імперативний мандат в тому вигляді, в якому він існує в Україні, суперечить європейській практиці та міжнародним стандартам. Інше бачення представництва парламенту – як відображення різноманіття суспільства (політичного, гендерного, етнічного тощо) – також засвідчує необхідність реформ, які б забезпечили повне відображення різних суспільних груп у Верховній Раді.

Др. Сара Вітмор, Науковий співробітник Центру російських та східноєвропейських досліджень Бермінгемського Університету (Великобританія), у своєму виступі наголосила на важливості деполітизації парламентських комітетів, які покликані бути базовим робочим органом парламенту й функціонувати максимально об`єктивно.

Др. Адам Циган, Доктор Школи права Університету Лестера (Великобританія), відзначив що слабкість та неструктурованість партійної системи, яку можна спостерігати в Україні, призводить до того, що реальна влада концентрується у виконавчих органах, а не в парламенті.

Всі зауваження та пропозиції щодо парламентської реформи будуть враховані Лабораторією законодавчих ініціатив й зведені у фінальний документ «Біла книга» українського парламентаризму, ознайомитися з якою в найближчому майбутньому зможуть політики та широка громадськість. Міжнародна конференція підсумувала реалізацію спільного проекту Лабораторії законодавчих ініціатив і Вестмінстерської фундації за демократію «Підвищення ефективності українського парламентаризму».

За додатковою інформацією, будь ласка, звертайтеся за телефоном: (044) 531 37 68 або електронною поштою: helen@laboratory.kiev.ua (контактна особа: Олена Чебаненко, Програмний координатор Лабораторії законодавчих ініціатив).

З питань публікації матеріалів конференції у ЗМІ – звертайтесь за телефоном: (068) 240-21-36 або пишіть на адресу:   vs@laboratory.kiev.ua (контактна особа – В’ячеслав Шрамович, менеджер видавничої діяльності та взаємодії зі ЗМІ).

ПРОГРАМА МІЖНАРОДНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ

СПИСОК УЧАСНИКІВ МІЖНАРОДНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ

ІНФОРМАЦІЯ ПРО ПРОЕКТ «ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ УКРАЇНСЬКОГО ПАРЛАМЕНТАРИЗМУ»

КОНЦЕПЦІЯ ЗМІН ДО ЗАКОНОДАВЧИХ АКТІВ УКРАЇНИ ЩОДО ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ України („БІЛА КНИГА” УКРАЇНСЬКОГО ПАРЛАМЕНТАРИЗМУ)

INFORMATION ABOUT THE PROJECT STRENGTHENING OF UKRAINIAN PARLIAMENTARISM

CONCEPT OF AMENDMENTS TO LEGISLATIVE ACTS OF UKRAINE TO IMPROVE THE FUNCTIONING OF THE VERKHOVNA RADA OF UKRAINE (THE “WHITE BOOK” OF UKRAINIAN PARLIAMENTARISM)

ФОТОГАЛЕРЕЯ

 
 версiя для друку Наверх  наверх
 надiслати лiнк  У попереднiй роздiл

Залишити відповідь