КРУГЛИЙ СТІЛ “ПОЛІТИЧНА РЕФОРМА: НОВІ ВИКЛИКИ ДЛЯ ВЛАДИ, ПОЛІТИКІВ ТА СУСПІЛЬСТВА”

12 грудня 2005 року Лабораторія законодавчих ініціатив спільно з Представництвом Фонду Конрада Аденауера в Україні провели круглий стіл„Політична реформа: нові виклики для влади політиків та суспільства”, присвячений проблемам реалізації політичної реформи.

Участь у круглому столі взяли народні депутати України Т.Чорновіл (фракція Партії регіонів “Регіони України”), Є.Філіндаш (фракція Соціалістичної партії України), Г.Крючков (фракція комуністів), Г.Руденко (позафракційний), Постійний представник Верховної Ради України в Конституційному Суді УкраїниА.Селіванов, Представник Президента України в Конституційному Суді України В.Шаповал, науковці (М.Козюбра, В.Речинський), політологи (В.Карасьов), експерти (Д.Ковриженко, Є.Захаров, І.Коліушко) та інші.

У ході круглого столу експерти проаналізували положення Закону України „Про внесення змін до Конституції України”, оцінили його відповідність чинній Конституції України, обговорили правові підстави оскарження Закону „Про внесення змін до Конституції України” в Конституційному Суді України, окреслили шляхи та механізми подальшої реалізації та розвитку політичної реформи.

Експерт Лабораторії законодавчих ініціатив Д.Ковриженко наголосив на тому, що конституційна реформа не досягає більшості поставлених перед нею завдань – передбачає збереження значного впливу Президента на діяльність уряду, не вирішує проблеми частих міжфракційних переходів народних депутатів України, багаторазового ветування Президентом законів.

На думку судді Конституційного Суду України у відставці, завідувача кафедрою державно-правових наук Національного університету „Києво-Могилянська академія”, професора М.Козюбри, представників Харківської правозахисної групи Є.Захарова та В.Речинського, Закон „Про внесення змін до Конституції України” був прийнятий з порушенням Конституції і може бути оскаржений на предмет його конституційності в Конституційному Суді України, причому – навіть після набрання ним чинності.

У своєму виступі І.Коліушко (Голова Центру політико-правових реформ) підкреслив, що після реалізації конституційної реформи Кабінет Міністрів фактично стане заручником в руках парламенту та глави держави.

Постійний представник Верховної Ради у Конституційному Суді України А.Селіванов свій виступ присвятив основним завданням, які стоятимуть перед парламентом після набуття чинності Законом „Про внесення змін до Конституції України”.

Народні депутати України, які взяли участь у роботі круглого столу, загалом погодились з тим, що конституційні зміни, які незабаром набудуть чинності, містять ряд недоліків, але реалізація конституційної реформи в цілому матиме позитивні наслідки.

Матеріали, підготовлені експертами Лабораторії законодавчих ініціатив до заходу, розміщено тут.

 версiя для друку Наверх  наверх
 надiслати лiнк  У попереднiй роздiл

Залишити відповідь