Експерти з’ясували, які зміни слід внести до законопроекту «Про вибори народних депутатів України» перед його прийняттям в цілому як Закону

5 липня 2005 року в УНІАН відбулась прес-конференція Лабораторії законодавчих ініціатив, Українського незалежного центру політичних досліджень, Миколаївського обласного комітету «Правозахист-1» у рамках програми Дому Свободи “Участь громадян у виборчих процесах України”, яка фінансується АМР США, щодо проекту Закону України «Про вибори народних депутатів України» (реєстр. № 6531-2), який Верховна Рада України планує розглянути у другому читанні та в цілому 06 липня 2005 року.

Під час прес-конференції експерти дали фахову оцінку ключовим позитивам і негативам проекту Закону України «Про вибори народних депутатів України» (реєстр. № 6531-2). Експерти відзначили, що у законопроекті «Про вибори народних депутатів України» закладено дієві механізми запобігання багатьом з тих порушень виборчого законодавства, які мали місце під час перших двох турів президентських виборів 2004 року. У той же час, на думку експертів, ряд положень законопроекту «Про вибори народних депутатів України» потребують ґрунтовного доопрацювання перед його прийняттям як Закону, зокрема – в частині регулювання передвиборної агітації, складання і уточнення списків виборців, забезпечення прозорості фінансування виборів за рахунок коштів виборчих фондів. Експерт Лабораторії законодавчих ініціатив, Денис Ковриженко, звернув увагу також на той факт, що за порушення більше 60 вимог і заборон законопроекту №6531-2 не передбачено будь-якої відповідальності, що не сприятиме їхньому дотриманню та виконанню під час наступних виборчих перегонів.

Крім того, експертами було презентовано розроблені ними пропозиції щодо удосконалення положень проекту Закону України «Про вибори народних депутатів України», які були подані до Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування на етапі підготовки документу до другого читання, а також рекомендації уряду щодо мінімізації впливу адміністративного ресурсу та технологій, що розпалюють суспільне протистояння. Зокрема, експертами було рекомендовано внести зміни до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення в частині відповідальності за порушення виборчого законодавства, провести чітке законодавче розмежування між офіційними повідомленнями про діяльність кандидатів, передвиборною агітацією та політичною рекламою, уточнити процедуру формування виборчих комісій. Низка рекомендацій стосувалась зменшення масштабів застосування т. зв. «адміністративного ресурсу» під час наступних виборів, удосконалення процедури складання і уточнення списків виборців.

В цілому експерти наголосили на необхідності прийняття законопроекту № 6531-2 до закриття поточної сесії Верховної Ради України з урахуванням пропозицій незалежних аналітичних центрів, поданих до Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

Детальнішу інформацію про учасників прес-конференції розміщено тут.

 

 версiя для друку Наверх  наверх
 надiслати лiнк  У попереднiй роздiл

Залишити відповідь